Gym's Equipments | SPORTS ACADEMY
» SERVICES » GYMNASIUM » Gym's Equipments

Gym's Equipments

Peralatan gimnasium yang terdapat di gimnasium Akademi Sukan digunakan untuk penyelidikan berkaitan bidang sukan dan Sains Sukan.

 

EZ curl bar digunakan untuk melatih otot lengan di bahagian bicep dan tricep

 

Dumbbell lebih pendek dari barbell, berukuran 10 hingga 15 inci. Dumbell adalah alat yang paling fleksibel kerana penggunaanya dapat melatih hampir semua otot besar dan otot kecil tubuh

     

Peralatan gimnasium

 

Peralatan gimnasium

     

Eliptical Machine melatih otot kaki yang biasadi gunakan untuk berjalan dengan cara menambahkan tekanan yang harus dilakukan lebih dari ketika berjalan biasa.

 

 

Peralatan gimnasium

     

Sit up bench digunakan untuk melakukan sit up. Ia membantu dalam melakukan variasi gerakan sit up dan crunch yang lebih banyak dari pada tanpa menggunakan alat ini. Selain itu alat ini juga membantu meningkatkan intensiti dan efektif gerakan sit up dan crunch.

 

Barbell ialah besi panjang yang dipasang piring beban atau weight plates pada hujungnya. Ia digunakan untuk latihan yang berat seperti melatih otot dada (bench press), otot kaki (squat),otot bahu (shoulder press) dan otot punggung (back)

Fungsi barbel machine ialah sebagai penahan agar gerakan menjadi stabil ketika mengangkat barbel dan mengelakkan risiko kecederaan. Ia juga membantu dalam penggunaan barbell dengan posisi tubuh berbaring di bench.

     

Peralatan gimnasium

 

 

Peralatan gimnasium

     

Peralatan gimnasium

 

 

Peralatan gimnasium

     

Peralatan gimnasium

 

 

Tikar ialah alat berupa lapik yang dibuat dari bahan yang tidak licin. Ia berfungsi sebagai landasan tubuh ketika melakukan latihan agar tidak licin dan terlalu keras. Tikar digunakan ketika melakukan aktiviti push up, sit up, gerakan yoga, dan lain sebagainya. 

     

 

Kettlebells ialah alat yang berbentuk bola, memiliki pemegang serta dibuat daripada besi. Alat ini digunakan untuk melakukan gerakan mengangkat, menghayun dan mendorong latihan pengendalian gerakan. 

 

Bola keseimbangan/swiss ball. Ia digunakan melakukan latihan seperti bench press, shoulder press, dumbbell flyes, lateral raises, crunches, pullovers, reverse crunches dan lain-lain. Bola ini bergerak-gerak sehingga meningkatkan keseimbangan dan memperkuat otot keseimbangan anda dalam setiap latihan yang dilakukan.

     

 

Peralatan gimnasium

 

 

Peralatan gimnasium

     

Alat ini digunakan untuk latihan leg press dan dapat membentuk otot paha dan betis.

   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Updated:: 13/04/2017

MEDIA SHARING

SPORTS ACADEMY
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
603 9769 1134
603 9769 1126
C1586104542